за любовта

Партньорът ни изневерява? Можем да променим това

26

Изневярата на любим човек е едно от най-болезнените преживявания и е нещо, което се случва на (почти) всички хора. Ревността се появява в живота ни заедно с любовта – още в детството ни, когато ни се налага да делим вниманието на родителите си с братята и сестрите си. Не е необходимо да преживяваме изневяра, за да разберем колко боли.

Преди много години бях напълно убедена, че не бих могла да преживея и да простя изневяра. Около себе си виждах хора, търпящи нетърпимото – и се чудех как е възможно да се живее с това.

Разбира се, животът отговаря на всичките ни въпроси. Срещнах човек, в който се влюбих много силно. След две години на приятелство връзката ни прерасна в любов и аз вярвах, че го познавам достатъчно добре.

Един ден разбрах, че той ми е изневерил. За мен беше голям шок, бях вцепенена. Немислимото ми се беше случило. Тръгнах си, защото не можех да понеса това, но скоро разбрах, че го обичам толкова силно, че не мога да понеса и раздялата. Тръгвах си и се връщах. И с него, и без него се чувствах ужасно. Болката беше непоносима. Опитах се да говоря с него, при което стана още по-зле. Разбрах, че той поддържа връзки с всички жени, с които някога е бил, и във всеки удобен момент той отново се среща с тях и прави секс с тях. Когато му казах, че искам да прекъсне тези връзки, той ми отговори: „Не мога. Как ще се почувстваш, ако сега ти кажа, че не искам повече да се виждам с теб?”

След безбройни разговори разбрах, че няма изход от това положение. Няма начин, по който да убедим някой да се откаже от собствената си природа. Можем само да го приемем или да си тръгнем. В онзи момент аз го приех, защото имах много силни чувства и защото вярвах, че човек трябва да се бори за връзката си. Не се случи нито лесно, нито бързо. Но с времето спрях да причинявам болка на себе си – спрях да търся признаци, че е бил с друга, спрях да мисля за това. Просто приех ситуацията, в която бях попаднала.

Най-странното започва тук. Когато наистина приех това положение, то започна да се променя. Спряхме да спорим и да се караме. Той започна да ме търси все по-често, започнахме да прекарваме все повече време заедно, започна да се държи с мен като със своята жена. Другите жени все още бяха някъде там, но изчезна интересът му към тях. Един ден ми каза, че вече не се среща с други жени.

Често чувствата ни са толкова силни, че налагат да приемем неприемливи при други условия ситуации. Когато тази моя връзка приключи обаче, аз много внимателно проверявах отношението на следващите си потенциални партньори към изневярата. Всички мъже, с които съм имала отношения след тази моя връзка, бяха изключително верни и моногамни. Изневярата изчезна от моя живот, когато започнах да я приемам като част от живота и да понижавам риска чрез избор на подходящи партньори.

Привидно зад изневярата стоят много и различни причини. Според мен основната причина е неприемането на изневярата, предоверяването на партньора.

Можете да харесате още
26 коментари
 1. leila

  Има много смисъл в казаното в тази статия- нещо от сорта на „това на което не отдаваш внимание, не съществува „…и аз имам връзка с мъж ,който освен че е обвързан, периодично се захласва по някоя жена,не зная дали реално поддържа други такива връзки като с мен, но го познавам отдавна и знам че е такъв ,просто не го бях изпитвала на свой гръб досега.Дали заради самолюбие или нещо друго, но за мен това е нещо, което много трудно мога да приема и да преглътна и знам, че ми личи… такава ситуация е абсолютно нова за мен и не знам нито какво да мисля ,нито какво да направя…

  1. Мая Живкова

   Лейла,
   Имате само два избора – да приемете този човек и връзката си с него – каквито са, или да си тръгнете и да дадете възможност на времето да излекува чувствата. Нищо друго не зависи от вас в тази ситуация.

 2. Macona

  Здравейте,

  Може да се каже че споделям написаното в статията. В момента преминавам труден период с приятеля ми – той ми изневерява. Най-голямата ми болка е че направих ужасно много компромиси със себе си, начина си на живот, изискванията си, навиците си. Явно това е освен най-голямата ми болка и най-голямата ми грешка. Бях до него в продължение на няколко ужасно трудни години в живота му. Видях в него скромност и доброта и пуст копнеж за любов останах въпреки всички знаци че трябва да бягам. Сега, когато живота му се подреди, аз не струвам нищо за него. Смачка ме психически, унижи ме пред самата себе си, опропасти няколко от най-хубавите ми години. Лиши ме от внимание, любов и секс. В замяна – получих изневяра и само Господ знае от колко време насам. Последната година беше един емоционален АД, но въпреки всичко търпях за да му бъда опора в трудностите – нали УЖ любовта е правене на компромиси за любимия. Опитвам се да приема изневявата му и да му простя, че докато мен е лишавал от любов, емоции и секс ги е давал на друга. Моля те Господи помогни ми !

  1. Мая Живкова

   Macona,
   Понякога просто се влюбваме в погрешните хора. Хора, които не познаваме. Които са чудесни, когато се нуждаят от нас, и се превръщат в ужасни хора, когато вече нямат интерес. Това, което вие сте направили за него, са вашите ценности. Това, което той е направил, е неговата липса на ценности. За съжаление често опознаваме човека до себе си именно в такива моменти.

 3. Димитър

  „Ако успеем да намерим друга гледна точка към проблемите си и да ги приемем, преди да са ни се случили, можем да ги избегнем.“

  Каква е била новата ви гледна точка в ситуацията?
  Как сте погледнали на неговата изневяра, с какви мисли сте я приела, какво сте си казвала, за да я приемете?
  Какво включва приемането, може би и промяна в начина, по който чувстваш ситуацията?

  1. Мая Живкова

   Димитър,
   По онова време приех изневярата му само от безсилие, след като опитах всичко и то не проработи. И спрях да мисля, за да спра болката. С времето това доведе и до положителен ефект при него – неочакван за мен.

   Днес обаче виждам, че съм попаднала в тази ситуация по две основни причини. Първо, защото съм вярвала, че след като изпитвам любов към някой, трябва да седя до него на всяка цена и да търпя всичко, което той реши да направи. Второ, защото не съм си дала време да опозная този мъж добре преди да си позволя да се влюбя.

   Вече не мисля така. Кагото срещна нов човек, аз се интересувам от ценностите му. Когато чуя, че „любов не съществува“ или че „любовта продължава половин година“ или че „моногамията е глупост“, аз разбирам, че съм срещнала човек, който не уважава верността и лоялността. И спирам до там.

   Също вече не вярвам, че човек трябва да изтърпи всичко от любимия си, само защото обича. Тръгвала съм си с много силни чувства от любим човек, защото ме е правел нещастна. И след години мога да кажа, че това беше правилното решение.

 4. Macona

  Здравейте Мая! 🙂 Искам да Ви благодаря за прекрасния сайт, статии, коментари и съвети! Малко след поста си от септември миналата година се разделих с вече бившия си. Първите месеци ми беше ужасно тежко, но през цялото време четях сайта Ви. Може да Ви се стори смешно, но си бях извадила отделни коментари и съвети и в много мъчните моменти си ги препрочитах и ми ставаше по-леко. Много неща осъзнах от написаното тук и продължих живота си напред. Сега съм сама (за сега, хихи) но свободна, уверена и…,, отново себе си! Благодаря Ви! Съжалявам, че не Ви познавам лично.. Пожелавам Ви ужасно много щастие, мир и любов! 🙂

  1. Мая Живкова

   Радвам се да го чуя 🙂 Излизането от тази ситуация е трудно, изисква много воля, коства много болка, но си заслужава и все повече ще сте се убеждавате в това 🙂

 5. pokaxontas

  И аз съм в същото положение просто му казах да спре с лъжите, оправданията и всички глупости че става смешен пред мен и да не се излага,аз знаех истината,човек когато задава едни и същи въпроси тези хора не се ли усещат че истината от дугата страна вече могат да я знаят и се излагат като лъжат,човек и до теб да е денонощно като каже че ще изневери ще го направи-като му казах всичко просто млъкна и се скри,защо не може да поеме отговорност за действията си ли за това ли мълчи,аз си продължавам да живея,по спокойна съм,щастлива

 6. МалкотоКоте

  Здравейте. Снощи разбрах, че моя приятел ми е изневерявал в продължение на 1 месец, поне по неговите думи (може и повече). За този месец сме се виждали около 10 дни даже няма и толкова.Аз много страдах, че не сме заедно и бях изпаднала в голяма депресия. Заедно сме от 5 години.След като той си призна сам, ми каза – „Аз съм изрод и не мога да преглътна това което ти причиних, защото ти не го заслужаваш.Обичам те като човек, никога няма да спра да те обичам и винаги ще си в сърцето ми.По-добре да се разделим, за да не те наранявам, съжелявам много, заслужаваш някой по-добър от мен.“ И сега не зная какво да правя…това са 5 години и много го обичам,но чувствам и гняв, и болка и предателство…

  1. Мая

   МалкотоКоте,
   Вашият приятел търси бърз изход от връзката ви. Колкото и хубави думи да ви казва, те не означават нищо, защото ако се интересуваше от чувствата ви и ви уважаваше, нямаше да ви изневери. Дори човек да срещне някой друг и да се влюби, има нормални начини за прекратяване на старата връзка, без предателство и без унижение. Така че не слушайте думите му, а гледайте делата му. Чувствата ви са съвсем нормални и постъпката на този човек към вас е неприемлива.

 7. владо

  преди 2 години изневерих на приятелката си . убих най-святата любов в живота си. ще спомена че дотогава аз не съм имал приятелка.това ме е мъчило цял живот.питах се какво ми има,израствах гледайки как всички в даден период от живота си са имали приятелки .азбях станал на 25 иникога не бях имал приятелка.това ме побъркваше.не бях грозен, но бях срамежлив и мечтаех за изключителна любов,на която да отдам цялото си сърце,но момичетата не харесваха такива.мъчеше ме също че не бях правил секс цял живот,че жените не ме приемат дори сексуално.успокоявах се че все някога ще ми се случи,че не е напразно чакането.един ден една жена ми обърна повече внимание .прекара с мен два часа в разговори и после си отиде.бях влюбен,,,,,,,

 8. Дани

  Здравейте имам нужда от вашето мнение и съвет от известно време имам съмнение че ,мъжът ми изневерява.Затова един ден му проверих телефона. Оказасе че много често звъни на един номер който не е запаметен в контакти. Разбрах че е на една позната.Попитах го какви са отношенията им,защо и звъни толкова често.Отговори че били само приятели нямало нищо между тях,общи прикаски си говорели.Не му вярвам.

 9. Macona

  Дани здравей, аз съм читател/фен на сайта. Мнението ми е че мъжа ти изневерява. Дори и до секс да не се е стигнало (до момента), то той определено има по-специални отношения с тази жена. Мнението ми е, че ти самата вътрешно го знаеш. Пишеш тук за да потвърдиш мнението/усещането си.

  1. Дани

   Да моето вътрешно усещане .Тои никого не е показал с нищо че има някакъв проблем отношението му към мен и децата е не променено.Но усещането на една жена която обича е безпогрешно.Тои отрича и отрича.Аз му дадох свободата да отиде при нея ако желае.За сега е при мен.Сто пъти по мил сто пъти по любящ но сега е в отпуск,а когато тръгне отново на работа ,сега дори не и звани.Тогава ???

 10. Мая

  Дани,
  Хората изневеряват по една единствена причина – в семейството си не се чувстват така, както биха желали. Изневярата дори не е свързана толкова с другия човек или със секс. Тя е свързана с начина, по който се вижда човекът в очите на някой непознат.

  Ти познаваш мъжа си по-добре от всички други хора. Помисли – как иска той да бъде възприеман? Кое е важно за него? Да се чувства значим, уважаван, да изпитва силни чувства или пък да има спокойствие и стабилност. Без съмнение той иска да се чувства силен мъж – в леглото и извън него.

  Вместо да мислиш за тази жена, помисли как да направиш връзката си такава, че той да се чувства добре в нея. Не просто удобно, а наистина вдъхновен и пълен с енергия. Започни с малки неща, ненатрапливо. Не трябва да изглежда изкуствено от твоя страна, нито преднамерено. Планирай ваканция някъде, ако той обича това. Или направи дома по-уютен, ако той е домашен тип. Създай малко романтика. Общите преживявания винаги създават емоции – създай общи преживявания. Мисли в тази посока.

 11. simeon

  Zdrawejte na 22 godini sum i sum w mnogo dekikatno polojenie s moita priqtelka nakratko sum sigoren che tq mi e iznewerila shte kaja che sum widql deistwie chul sum prekaleno mnogo neshta koito me karat da mislq taka no sushtewremenno kogato se skarame kogato izpusha i zapochwam da goworq w praw tekst tq izwurta neshtata w neina polza i me postawq w situaciq koqto e neposilna za men i me kara da de chustwam otegchen bezsilen bez jelanie za kakwo i da e bilo stradam ot towa che mislq che go prawi umishleno che da razbiram sushto taka se opitwa da mi dokazwa che ne e taka daje si posqgashe na jiwota mnogokratno no w moita glawa se wurti wsichko koeto se e sluchwalo do sega a ne e malka blizo dve godini shte stawa ot kakto se zapoznah me i sme zaedno s kratak periot ot wreme w koito ne bqhme zaedno sled porednoto skuswane koeto beshe sukroshenie za men i nai weche zashtoto na sledwashtia den beshe weche si hwanala priqtel i me draznishe w socialnata mreja s postove i snimki kakto moje wseki da se doseti za kakwo stawa wupros iskam da razbera edinstweno dali tq mi se podigrawa nai bezsurdechno ili towa e prosto w moite misli makar i da sum sabral dostatachno neshta za da kaja che tq mi iznewerq iskam da si pomogna na sebe si no neznam po kakaw nachin ne iskam otnowo da buda sam i depresiran che otnowo sum kazal krai na wruzkata zashtoto me boli da obicham i nai weche da me boli ot fakta che sum edna igrachka za neq zashto ot wreme na wreme tq se prestruwa na razseqna i me pita neshta ot porqdaka a tuka li stoeshe kafeto primer dawam za nai malki drebolii goworim sled kato tq 200 % znae kude stoi i znai che kato go prawi me wbesqwa i zashto tochno togawa go prawi kato imam nai golemi sumnenie che tq mi e iznewerila predi nqkolko dena kakwo iska ot men

 12. Alesa

  Na 27 sym imah vryzka 2 godini i polovina s myj koito me ogranichavashe i ne me uvajaveshe no az obichah . godina i polovina sled razdqlata az oshte go obicham. potyrsih go znaeh che e izkluchitelno kontakten… no vse pak nemojeh da go zabravq vidqhme se pravihme sex vse oshte pravim sex ot 4 meseca nasam tolkova silno go obicham. iskah da go zabvravq no taka i ne uspqh. popitah go dali iska da se syberem otnovo toi uj na maitap kaza che ima razlichni vryzki i neiska da e monogamen …a dnes kaza dori i da zajiveq s nqkoq ti shte si vinagi do men…veche ne go raziram . znae kolko go obicham zashto mi prichinqva tova…samite mu dumi za drugi jeni me naranqvat a az go obicham mnogo. daite mi syvet molq

  1. Мая

   Alesa,
   Този човек няма сериозни намерения към вас. От друга страна е сигурен във вашите чувства и затова си позволява да се държи по този начин с вас. Не мисля, че връзка с човек, който не ви цени достатъчно, може да ви направи щастлива. Не мисля, че си заслужава усилията.

 13. Ела

  Аз, за разлика от всички по-горе, имам зад гърба си 30 години брак и две вече пораснали деца. Преди няколко години „хванах“ съпруга си – случайно забравен телефон, и след като той редовно се ровеше в моя, реших и аз да проверя какво толкова търси.Съобщение – „обичам те“. Попитах го – какво значи това. Той ми отговори, че няма от какво да се притеснявам. След това случайно ми попадна фактура от мобилния оператор – разговори с този номер по всяко време на денонощието. Показах му я, той я скъса – аз съм виновна, че го следя.Оставих така нещата, малката ми дъщеря беше пред завършване, не исках да я тревожа в този важен момент. Сега нещата се повтарят – крие си телефона, непрекъснато си пише по всяко време на денонощието. И обвинения, че го следя, когато попитах. Всичко било само в главата ми. Не поддържаме интимна връзка от много години – казва, че има проблеми. Вече не вярвам на нито една дума от него – фактурите от мобилния оператор показват друго. Предложих му да се изнесе при нея, но той отрича, да има връзка, въпреки че видях на телефона му във Вайбър „миличка моя“. Явно така му е удобно – някой да се грижи за ежедневните му нужди, а той да си гледа „личния живот“, както ми заяви. Никога не съм го ограничавала или съм имала претенции към личния му живот, но това вече ми идва в повече.

  1. goldfish_f@abv.bg

   правиш и ти същото-взимаш си и ти телефона и ти започваш със смс -и,спираш да му слугуваш!поиска ли нещо да му донесеш-изпрати го сам да си го направи.ти също имаш право да си живееш твоя живот.променяш се тотално.вместо да си отнемаш времето заради неговия живот,гледай си твоя.и вярвай ми-ще се промени

  2. Мая

   Ела,
   Хубаво е, че си давате сметка за какво точно става дума. Съпругът ви злоупотребява с вас. Злоупотребява и с другата жена, защото не признава връзката си с нея, не ви е напуснал и вероятно просто я използва. Вероятно тази ситуация ще продължи, докато вие не направите нещо, за да я прекратите.

   1. Ела

    Благодаря за коментара, Мая. Година след като си изплаках мъката още не съм направила решителната крачка – да напусна този човек и да продължа живота си сама, в друг град. Всеки опит да изясня отношенията ни се проваля, и аз не знам, какво да очаквам вече. Научавам нови факти, които ме смазват. Надявам се, че най-после съм набрала смелостта да взема окончателното решение. Сигурно ме плаши самотата, но аз и сега съм самотна, дори да обитаваме един апартамент.
    Надявам се, че ще се справя, защото на моите години никак няма да ми е лесно.

    1. Мая

     Ела,
     Ако става въпрос за някакви проблеми в комуникацията или разлики в характерите, от които идват проблеми, разговорите имат смисъл. Този мъж обаче отлично си дава сметка какво прави и мисля, че го прави, защото вие сте склонна да приемете това. Няма гаранции, че ако го напуснете, той ще започне да се държи към вас така, както заслужавате. Но съм абсолютно сигурна, че ако спрете да го виждате всеки ден, болката ще започне да намалява и някой ден ще почувствате отново радост от живота и готовност да се отворите за друг човек, да изпитате отново любов. Мисля, че си заслужава.

 14. аз

  Моята история сигурно е банална, но е нещо което дълго нося в себе си и не съм споделяла на никого, а ме смазва.
  Преди 4 години се запознах с един мъж. Ще го нарека Г. Той временно работеше в града, в който живея. Той инициира запознанството ни. Видял ме, харесал ме, проучил коя съм, открил ме във фб и така…лека полека, писане, шеги, закачки, сериозни теми, музика…знаете как е. Постепенно се сближихме. Той беше разведен с едно дете, аз пък бях в ужасно тежки отношения с мъжа ми. Допуснах до до себе си, изживяхме един невероятен месец, в който аз бях най-щастливата жена на света. По това време той ми споменаваше, че служебно се вижда с една моя позната. Доколкото знам пили са няколко пъти кафе и я е карал с нейната кола да купуват материали в София, защото тя го помолила, а била лош шофьор. След още месец отношенията ни се бяха задълбочили още повече, но него го преместиха в друг град. Нямах представа какво ще се случи от там насетне, знаех само че го обичам и че искам да съм с него. Последният ден, преди да замине прекарахме заедно в квартирата му, правихме секс, говорихме си, аз му помагах с опаковането на багажа. Трябваше вечерта да дойде да го вземе приятел с кола. Малко преди да си тръгна той ми каза, че за малко ще се види с колежката да си вземат довиждане. Не се усъмних в нищо. Целувки, съобщения – обичам те, липсваш ми, още малко и ще се видим… и така нататък. Връзката ни продължи да се развива, той намираше начини да се виждаме, нещата се задълбочиха. Ааз се реших да прекратя отношенията си с мъжа ми, с който от около 3 години бяхме като съквартиранти. Започнах по-често да ходя при Г. в Пловдив, да оставам за уикендите, понякога и по-дълго. Всичко беше ок, докато не ми направи впечатление, че непрекъснато получава съобщения по месинджъра и вайбър и то все в по-късните часове. Лекичко ми светна някаква лампичка, но …любовта е сляпа, както знаем. И дойде Денят Х. Беше понеделник, бяхме прекарали уикенда заедно, той трябваше да стане рано за работа, а аз малко по-късно да си хвана автобуса и да се прибера. Когато станах, на масата му беше лаптопът му, който обикновено той изключваше. Този път беше включен и докато се оправях за тръгване чувах как непрекъснато му цъка вайбъра. Любопитството ми надделя… погледнах съобщенията, зачетох се, сви ме корема… Продължих да чета. Докато е бил сам си е писал с различни жени, повечето чатове – нищо особено, закача се. Ноооо…изведнъж видях познато лице…колежката му. Отворих разговора и това ме срина със земята. Оказа се, че в деня когато си е тръгнал, той всъщност е спал с нея и след това в чата коментираха секса. Друг път и е пращал снимки на които се вижда члена му…писал й е, че му харесва защото е перверзна….Веднъж му бях дала моята кола и докато ме е карал към къщи и съм била до него, той и е писал смс че ще „измисли нещо“ да се видят. Излишно е да ви казвам как се почувствах. Не го пожелавам на никого това. Ззарязах лаптопа отворен, грабнах си чантата и излязох от апартамента дори без да заключа. Толкова бях шокирана, че не можех да заплача. През това време той започна да ми звъни да ме чуе дали съм тръгнала. Нямах сили да говоря с него, не му вдигах. След 40 пропуснати той дойде на автогарата със служебната кола, аз вече бях в автобуса, той влезе, вдигна ме от седалката и ме изнесе навън. Започна да плаче, бил много се притеснил. Тогава ми дойдоха силите и се разкрещях, плаках, удрях го, крещях. Той започна да отрича…не ми бил изневерявал. Бил ме обичал. Плачеше със сълзи. После ме закара с колата си. Върна се, напи се, започна да ми звъни, да ми пише съобщения, че аз съм любовта на живота му и прочие… А аз наистина го обичах. Бях заложила живота си на карта… Простих му. Мислех си, че ще забравя. но не. Тази изневяра ме беляза ужасно много. Станах ревнива и мнителна. Той няколко пъти се опита да флиртува със случайни жени, но след един от случаите аз се разплаках и го попитах защо ми причинява всико това? Явно не съм аз жената която иска? Той си призна, че имал проблем и се опитвал да се справи. След това веднъж му хванах един мръсен чат с някаква …. Пак същата сцена – рев, извинения. Все още сме заедно и аз все още му нямам доверие. Чета му съобщенията, измъчвам се… Знам, че редовно гледа порно. В същото време сексът ни е страхотен…винаги е бил. Но имам чувството, че всички тези неща, които ми причини, ме повредиха като човек. А го обичам! И не знам какво даправя… Ужасно много се страхувам, че отново ще ме нарани…а тази болка не бих понесла втори път. Моля ви, дайте ми съвет!

  1. Мая

   аз,
   Единственият съвет, който мога да ви дам, е да напуснете тази връзка и да спасявате себе си. Фактът, че е имал друга връзка, за която не ви е казал, че е правил секс с други жени, а вие не сте знаели това, че когато сте разбрали, той е продължил тези контакти с други жени – всичко това показва неговото отношение към жените и секса като цяло и към връзката с вас в частност. Излишно е да казвам, че ако един мъж ви обича, той не би си позволил поведение, с което да рискува да ви загуби. И също така – ако един мъж ви обича, няма да се нуждае от други жени. Вероятно ви създава тръпка, вероятно сексът е прекрасен, но тъй като този мъж не е ангажиран с вас, той ще ви наранява отново и отново. И да – това променя личността ви и може да ви причини необратими последствия. Лично аз не мисля, че си заслужава заради мъж, който с нищо не е показал, че истински държи на вас.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.