за любовта

Отживелица ли е бракът?

1

Към голямата група мъже, които не харесват брака, се присъединяват и все повече жени. Все повече хора смятат брака за отживелица и предпочитат свободните връзки и съвместното съжителство.

Бракът плаши с отговорността, която изисква. Когато решаваме дали можем да встъпим в брак с партньора си, излизат много въпроси: Мога ли да прекарам целия си живот с този конкретен човек? Мога ли да се откажа от всички останали потенциални партньори? Бих ли полагал усилия за моя партньор в тежки моменти – безработица, болест, старост? Бих ли искал да имам деца от моя партньор?

Решението за встъпване в брак е лесно, когато ценим високо партньора си, когато изпитваме силна любов и когато възприемаме отношенията реалистично – когато осъзнаваме, че както в живота, така и във връзките има и хубави, и лоши моменти, и имаме желание и решителност да посрещаме предизвикателствата. Не случайно брачната клетва съдържа думите „в радости и в скърби, в добро и зло, докато смъртта ни раздели“.

Любовта винаги започва с решение – решение да отворим сърцето си, решение да се открием пред друг човек, с всичките си слабости. Любовта винаги свършва с решение – решението да спрем да се борим за партньора си и за отношенията си.

По същия начин бракът е решение да поемем отговорност за партньора си. Отказът от брак е решение да не поемаме отговорност към партньора си – защото не изпитваме достатъчно силни чувства, защото не можем или не искаме да решаваме потенциалните сериозни проблеми, които съпътстват всяка връзка.

Бракът не е подпис, не е документ, отлежаващ в общината. Бракът е сериозен ангажимент на един човек пред друг човек – ангажимент за вярност, за лоялност, за обич, за подкрепа. Верността започва с решението да бъдем верни на партньора си. Обичта започва с решението да обичаме партньора си. Подкрепата също е въпрос на лично решение. Дали в брака ще има вярност, обич и подкрепа зависи от ангажираността на партньорите един към друг да спазят обещанията си.

Изневерите в брака са свързани не толкова с големи изкушения, колкото с липса на ценности. Ако за мъжа или жената верността не е ценност, те биха изневерявали без угризения и биха го намирали за нормално. Ако мъжът или жената не вярва в любовта или не може да я обича, той не би се старал и да я поддържа.

Гаранция за добър брак няма, но вероятността за създаване на добър брак е много по-висока с партньор със силен характер и изградени ценности.

Отживелица ли е бракът? Бракът е отживелица за хора, които не искат истинско обвързване (поне не с настоящия си партньор). Хората, които не искат брак, винаги са с единия крак извън връзката си. Тези хора обикновено изчезват в най-трудните моменти, когато вместо удоволствие, получават проблеми от връзката си. Те точно затова искат да са свободни – за да могат да си тръгнат, когато нещата спрат да вървят добре. Обетът на тези хора е „ще бъда с теб само в добро“.

А дали такова партньорство си заслужава – това е въпрос на личен избор.

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Иванка

    Това е най-добре построената мисъл, относно брака, която съм чувала или чела. Аз съм омъжена от 20 г. и до сега, не съм срещала друг мъж, за когото тъй-страстно да съм искала да се омъжа, както за настоящия си съпруг, но уви, това не прави брака ми особено успешен. Заобиколена съм с неуспешни бракове и неуспешни връзки около себе си. Истински късмет си е да срещнеш най-подходящия човек за теб и да пламне между вас любовта и то в най-подходящата възраст – когато човек е млад и необвързан.
    Не знам, дали авторката на статията е омъжена, но определено има много правилно отношение към брака и семейството. Той нито трябва да се идеализира, нито да се счита за отживелица. Просто към тази стъпка трябва да се подхожда с необходимата зряла нагласа за семейство и дом.
    Свободата е скъпа на всеки, но всяка връзка винаги е ограничаване на степените на свобода. Няма какво толкова да се разбира. Или искаш семейство и брак в една връзка или не искаш. Ако брака е по сметка или е неравен, най-добре е ако не се заблуждава човек. И това го има.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.