за любовта

Романтичната любов лекува депресията

0

Андреа Бартелс и Семир Зеки от University College London са провели образно изследване на мозъка (ядрено-магнитен резонанс) при силно влюбени хора. Учените са проследили активността на мозъка докато изследваните хора последователно са гледали снимки на партньорите си и свои приятели. Целта на проучването е да установи зоните на активност на кората на главния мозък при романтична любов в сравнение с приятелство. Тези зони се различават от зоните на другите емоции, което показва наличието на уникални мозъчни области, отговорни за романтичната любов.

Романтичната любов е комплексно чувство с еротични, когнитивни, емоционални и поведенчески компоненти. Визуалната стимулация играе водеща роля в стимулацията и поддържането на усещането за романтична любов.

Проучването е проведено с доброволци (повечето жени), които определят себе си като „истински, дълбоко и лудо влюбени” и са подбрани по описанието на чувствата си. По време на сканирането изследваните хора са гледали цветни снимки на хора от близкото им обкръжение – любимия човек и приятели от противоположния пол. Снимките са били показвани многократно по случаен принцип и задържани за еднакъв интервал от време.

Романтичната любов, в сравнение с приятелското чувство, активира медиалните дялове на инсула (I), предния дял на gyrus cinguli (ac), задния дял на хипокампа (hi), n. caudatus (С) и putamen (Р), двустранно.

Инсула е свързана с много емоционални функции. Увреждането й води до тежки емоционални нарушения, сред които интерпретацията на визуалните стимули. Привличането към непознати хора води до повишение на кръвотока в лявата инсула. Предната част от мозъчната кора, вгъната между двете полукълба на главния мозък – gyrus cinguli, отговаря за състоянието на щастие, вниманието към собственото емоционално състояние и особено за оценката на собственото емоционално и умствено състояние и състоянието на другите хора при социални контакти. Nucleus caudatus и putamen, също са отговорни за много позитивни и негативни емоции.

Романтичната любов, в сравнение с приятелското чувство, потиска коровата активност префронталния, средния слепоочен и теменния дял в дясното полукълбо, а така също деактивира задната част на gyrus cinguli (рс) и amygdala в лявото полукълбо.

Деактивацията на някои мозъчни зони е също толкова важна, колкото и активацията на други, тъй като общото емоционално състояние зависи от баланса между тях. Щастието например е свързано с потискане на дясната префронтална кора и двустранното потискане на теменната и слепоочната кора. Тъгата и депресията са свързани с активацията предимно на дясната префронтална зона на кората; потискането й чрез магнитен импулс е успешно лечение на депресията. Деактивацията на амигдала е от специален интерес, тъй като активното й състояние е причина за емоциите на страх, тъга и агресия. Амигдала е по-активна при наблюдението на приятелите, отколкото на любимия човек.

След сканирането доброволците са помолени да оценят по скала от 1 до 9 усещането за любов и усещането за сексуална възбуда при вида на любимия човек и приятелите. Според очакванията, сексуалната възбуда е компонент на комплексното усещане към любимия човек, но усещането за любов силно доминира; то е почти два пъти по-високо за любимия човек в сравнение с приятелите.

NeuroReport 11: 3829-3834 & 2000 Lippincott Williams & Wilkins
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.