за любовта

7. Практическа интуиция: Изкуството да задаваш въпроси – анализ

0

Сега ще разгледаме накратко – и в никакъв случай изчерпателно, всеки въпрос. Без съмнение, вие ще измислите още варианти.

Ще имам ли достатъчно пари?

Достатъчно – това е коварна дума. Достатъчно – колко е това? За да погасите основните си задължения? За да поразите съседите си? Как ще разберете, че имате достатъчно?

По-точни варианти на въпроса могат да бъдат: „Кога (или как) ще бъда финансово обезпечен, за да мога да напусна работа?” или „Кога ще мога комфортно да обезпеча начина на живот, който ми е необходим?”.

Дори тези въпроси могат да имат удивителни обрати. Например, може да се окаже, че имате достатъчно пари, за да напуснете работа, но сте толкова заинтересувани от работата си, че не искате да се занимавате с нищо друго и по-малко от всичко да напускате. Благодарете се, че въпросът не е зададен така: „Кога ще спра да работя?” или „кога ще напусна работа?”, ако всъщност искате да запитате „Кога ще достиган такова материално положение, че да мога да напусна работа?”.

Ще бъда ли щастлив?

Вие можете да полудеете – чукнете на дърво, което да ограничи вашата способност да се вълнувате и така да станете „щастливи”. Или да се развратите – чукнете на дърво, и да не се тревожите от нищо и така да станете „щастливи”.

Както може да забележите, щастието като крайно състояние не е лишено от своята сложност. Можете да се опитате да уточните въпроса си: „Кога всички елементи на моя живот ще се съединят в подходящ образ?” или „Как да създам щастие в своя живот?” или „Какво ми пречи да бъда щастлив/а?”.

Ако отговорът е, че никога няма да бъдете щастливи, то въпросът остава място за отговори от типа „Не виждам как можете да бъдете удовлетворени, защото това изисква да престанете да се безпокоите за своята безопасност. Тъй като вие се чувствате незащитени, трябва да поработите върху това, за да станете щастливи”.

Трябва ли да сменя работата си?

Думата „трябва” носи проблеми. Дали трябва или не, това зависи от вашите основания за оценка. Да разгледаме следните варианти на въпроса:

• Трябва ли да сменя работата си, ако безопасността ми е основна цел?
• Трябва ли да сменя работата си, ако основната ми цел е по-скоро на натрупване на опит, отколкото на пари?
• Трябва ли да сменя работата си, ако искам да прекарвам повече време със семейството си?

Отговорът ви вероятно ще отрази много съзнателни и несъзнателни въпроси. В началото може да се наложи да помислите защо искате да промените работата си и какво смятате, че ще ви даде новата ви работа.

Трябва ли да стана артист?

Други въпроси, които носят проблеми, са въпросите, които съдържат избор. В този случай, например, на вас може просто да ви харесва да играете на сцената, а успехът да не ви интересува. Ако вашият критерий е успехът, трябва да включите и него във въпроса: „Ще имам ли успех като артист?”.

А сега, какво имате предвид под „успех”? Как да го измерите? Очевидно, най-добрият въпрос би бил такъв: „Какви параметри трябва да оценя, за да реша дали да стана артист или не?”.

Ще се омъжа/оженя ли и ще имам ли деца?

Съставните въпроси са трудни, тъй като отговорът на единия може да е „да”, а на другия – „не”.

Най-добре би било въпросът да бъде зададен по следния начин: „Как да създам семейство и с кой?”.

Както виждате, формулировката на вашия въпрос не е прост граматически, семантичен или философски проблем. Подготвяйки и формулирайки въпроса именно по даден начин, вие влагате много чувства и логика в него.

123456789101112131415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.