за любовта

12. Практическа интуиция: Да развием осъзнатост за своите действия

0

Съществуват ли чудовища?

В детството ние сме открити за приемане на интуитивна информация. Но тъй като живеем в общество, което ни учи да не се доверяваме на нищо, което не можем да видим или усетим, тази способност намалява с израстването ни. Аз успях да избегна това.

В детството си ние се отнасяме към всичко, което възприемаме, като към реалност и използваме интуицията си несъзнателно за набиране на информация, която потвърждава страховете или желанията ни. Ние възприемаме тази информация без въпроси, тъй като не осъзнаваме, че тя идва от интуицията ни. Когато през нощта на стената в спалнята се появи чудовище, децата не се питат: „Съществува ли чудовище?”, те питат: „Ще ме нарани ли то?”

Чудовището не е нещо неопределено. То е материално и има цел, която често е точно отражение на стреса и опасностите в живота на детето. Ако попитате детето какво може да прогони чудовището, ще получите в отговор детайлно и точно метафорично описание на лечението. Подсъзнанието на детето знае.

Възрастните, разбира се, са „реалисти” и се дразнят от „въображаемите” страхове на децата си. Родителите не разбират, че подсъзнанието на детето може да представи много добре сложната, абстрактна опасност (например, скритата злоба на възрастния) в осезаем символ, който детето нарича чудовище.

Когато пораснем, повечето от нас усещат страха, без да разбират причината за него, която би позволила да се намери и лечение. Понякога проектираме страха си върху нещо „реално”, например полет със самолет или отношения. Тъй като сме загубили възможността да фантазираме, ние се отдалечаваме от несъзнателните си възможности да получаваме знания с настъпването на интелектуалната зрелост.

От много ранна възраст ние се учим да не се доверяваме на нашата интуиция. Когато пораснем, се учим да оценяваме данните като реални, уместни и обективни и да отхвърляме това, което не е реално по обществените стандарти. С годините тази умствена цензура се превръща в подсъзнателен, автоматичен процес. Тъй като повечето хора потискат интуитивните си възприятия в детството, всички упражнения за развитие на интуицията трябва да започнат с това кои от вашите усещания са въображаеми и кои могат да бъдат игнорирани.

Научете се да разпознавате интуитивните прозрения

Друга причина, поради която не разпознаваме интуитивните подсказвания на интуицията, е че тя говори на друг език. Интуицията често е символична и фрагментарна. Само в редки случаи тя дава завършени предложения. Интуитивната информация често изглежда безсмислена, особено когато касае бъдещето. В резултат на това ние се научаваме да я игнорираме.

Друг проблем е, че с възрастта интуицията така дълбоко се преплита с другите психични процеси, че ние не можем повече да я използваме независимо от мислите, чувствата, знанията и логиката при вземането на решение. Както логиката може да бъде помрачена от чувствата, така и интуицията може да бъде помрачена от знанията и логиката.

Дали го разбирате или не, интуицията участва във всеки избор, направен от вас. Нетренираните хора в ежедневието си я използват най-често по отношение на нещата, които правят всеки ден – в работата си или по отношение на знанието. Лекарите несъзнателно използват интуицията си при поставяне на диагнози, а бизнесмените – при оценка на инвестициите.

Хората често се ръководят от интуицията си в сферата на емоционалните контакти. Така например човек, страхуващ се да загуби работата си, наостря интуитивните си антени така, че да долови всеки признак на опасност. Интуицията на младата майка е настроена така, че да получава всяка информация за детето си. Интуицията ни работи непрекъснато, дори при такива рутинни дейности, като приготвянето на храна.

Ние никога не се ръководим само от интуицията, само от емоциите или само от логиката.

Да развием осъзнатост за своите действия

Вие дишате непрекъснато, без да се замисляте за това. Докато четете книга, вашето тяло изпълнява невероятно сложни действия, ефективно и несъзнателно. Дишането е част от всичко, което правим. За щастие, то е спонтанно, така че можем да превключим вниманието си към други неща.

Съществуват обаче много предимства в това да бъде възстановен съзнателният контрол върху дишането. Изпълнявайки някое от множеството упражнение, концентрирани върху дишането, ние можем да овладеем контрола над болката, да повишим концентрацията си, да постигнем релаксация и дори да ускорим оздравителен процес.

Интуицията работи непрекъснато – тя непрекъснато доставя данни на вашето съзнание, дори когато вие не осъзнавате това.

Тайната за развитието на интуицията не никаква тайна – това просто е процес на учене – как и на какво да обръщаме внимание.

1234567891011 | 12 | 131415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.