за любовта

11. Практическа интуиция: Вие вече знаете всичко

2

Интуицията – това е способност, с която вие като човешко същество се раждате; тя е подобна на способността да говорите, да мислите, да възприемате музика. Интуицията не е подарък за избраници – тя е неотменна част от всеки умствен, емоционален или психически процес.

Във всеки миг – и точно сега – вие интуитивно получавате информация, но не го осъзнавате. Вие използвате интуицията си при взимането на всяко практическо решение – от това какво да обядване до избора на професия и спътник в живота.

Ефективното използване на интуицията се състои в това да поместите несъзнателните данни на такова място, където вашето съзнание да може да интерпретира. Изисква се работа и ръководство, за да се осъществи контрол над този несъзнателен процес. Ще ви покажа как да го направите. Тази книга ще ви помогне да осъзнаете способностите, които имате и вече използвате.

Помните ли стария телевизионен сериал „Кунг-фу?”

Героят на младия Дейвид Карадайн току-що е допуснат в уединен китайски храм, където обучават по кунг-фу. Метейки вътрешния двор, той среща един от учителите. Юношата с удивление забелязва, че този сляп човек се ориентира в пространството така уверено, както и всички други.

Мъдрецът му каза, че слепотата му не е голям проблем, тъй като тя му е позволила да развие останалите си чувства. За да демонстрира това, той попита юношата дали е забелязал малкия скакалец, седящ тихо в босите му крака.

Младежът погледна краката си и в този момент скакалецът подскочи. Той попита учителя: „Как може да усетиш скакалеца с краката си?” Мъдрецът отговори: „Момче, а ти защо не можеш?”.

Когато хората ме питат как съм успяла да развия интуицията си, понякога ми иде да им отговоря точно така: „А как вие не сте успели?”Разбира се, както и мъдрецът, аз зная, че за нас не винаги е просто и естествено да правим „естествени” неща.

Аз все още не съм срещала човек, който да не е интуит. Дали някои хора са по-добри интуити от други? Разбира се. Някои са по-надарени с интуитивни възможности, както други имат таланти на логици, художници, писатели.

Можете да попитате: ако интуицията е вродена способност, която използвате непрекъснато, защо ви е необходима тази книга? Защо трябва да работим над себе си, ако по природа сме интуити? Добър въпрос.

Преди всичко, използването на интуицията ви досега е било въпрос на случайност – ези или тура. Способността да приемате информацията, която получавате интуитивно, изисква структура, така както мисленето се е усъвършенствало във възприемането на логиката. Каквито и интуитивни навици да сте запазили от детството си, вие можете да ги развиете чрез практика и да се научите да получавате тази информация волево.

Интуицията е най-силното средство, ако не се изгуби сред останалите компоненти при взимането на решения. Това важи и по отношение на интелекта и емоциите. Ако ни е известно на какво реагираме и защо, можем по-осъзнато да взимаме решения. Винаги ме удивлява доколко интуицията и ирационалността (или „емоционалността”) са свързани, а повечето ни решения са резултат от смесване на различни (место противоречиви) факти, чувства, мисли и спомени.

Накрая, увереността ви във вашите интуитивни „прозрения” позволява да подкрепите интуитивните данни с други полезни данни при вземането на решение. Тренировката на интуицията дава възможност и за осъзнато използване на логиката и емоциите, което помага идентифицирането на всеки компонент по отделно и позволява по-ефективното използване на различни възможности.

12345678910 | 11 | 12131415 | 161718192021222324252627282930313233343536373839404142

– Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още
2 коментари
  1. FIRE

    Дали ще можеш когато пишеш тези откъси от книги да намираш и оставяш линк към книгата в нета ако я има за сваляне?

    1. Мая

      Имам я на хартия и на руски, това е превод.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.