за любовта

30. Интуицията в любовта: Завършване на незавършеното

0

В следващото упражнение ще завършите „незавършените работи” от своето минало. Можете за правите това упражнение толкова често, колкото желаете.

Упражнение 11
Почистване на дома

Съставете списък от неща, с които бихте желали да се разделите – хора, проблеми, навици. Отделете известно време на това. Когато завършите списъка, започнете да изключвате тези неща от живота си. Ако забележите, че ви е трудно да се разделите с тях, например спомени, свързани с трудни времена, измислете символ за тях, а след това се опитайте да ги забравите.

Може да забележите, че раздялата с някои неща, дори с тези, които ви причиняват болка, е много трудна. С какви трудности се сблъскахте, когато решихте да изхвърляте вещи? Имаше ли нещо, с което не успяхте да се разделите? А може би изхвърлихте всичко, както направи една моя студентка? На нея предложих да разгледа внимателно всичко, с което се е разделила, и да определи ценността на всяка вещ и спомен.

Следващото упражнение ще ви помогне да се разделите с отношения от миналото.

Упражнение 12
Пейзажно упражнение – част 1

Съставете списък на значимите за вас загубени отношения, които според нас не са били реализирани до край. Не е задължително тези отношения да са романтични. Направете това упражнение наведнъж, така че паметта, интуицията, интелекта и емоциите ви да заработят съвместно и да ви представят пълната картина. И така, отговорете на три въпроса:

1. Каква бях аз и какво беше най-важното в моя живот, когато встъпих в тези отношения?
2. Как тези отношения измениха приоритетите в моя живот?
3. Колко по-добре започнах да мисля за себе си и за своя живот благодарение на тези отношения?
4. Кой беше втория участник в тези отношения и каква беше неговата роля?
5. Каква беше моята роля?
6. Каква станах след като отношенията ни приключиха?

Обърнете внимание какви сте били до момента, в който сте встъпили в отношения със своя партньор, и какви сте станали след раздялата. Встъпвайки във връзка, ние често считаме, че сме постигнали целта си, но се появяват проблеми. В процеса на отношенията си вие нещо сте научили за себе си.

Когато отношенията свършат, ни обзема пустота. „Чувствах се толкова компетентна, когато бях с него” или „Чувствах се красива и желана”. Често казваме: „Благодаря му, че ме накара да се почувствам толкова специална”. Много важно е да разберете, че каквито сте били по време на тези отношения, такива сте и останали, дори да мислите друго. Това са черти от вашия характер – просто присъствието на партньора ви ги е накарало да се проявят.

Упражнение 13
Пейзажно упражнение – част 2

Разгледайте картината на вашите отношения и съставете списък на хубавите неща, които сте разбрали за себе си. Отбележете радостните и трудните моменти, които са предшествали връзката, а така също как сте представяли себе си в „пейзажа” на тези отношения. Направете списъка на трудностите, които сте имали до момента, как са започнали вашите отношения и какви проблеми са възникнали в резултат от тези отношения.

Нека интуицията ви подскаже каква постъпка или ситуация може да ви излекува. Отговорете си на въпроса: „Какво е необходимо да направя, за да върна хармонията в душата си?” Съзнателното обръщане към проблемите и трудностите може да ви помогне да насочите енергията си не към старите отношения, а към отношенията, съществуващи в живота ви сега.

Мога да ви предложа и друга полезна техника: съставете списък на дейностите, които ще ви помогнат да станете отново взискателни към себе си и своя живот. Моят списък изглежда така:

• Всеки път, когато се занимавам със себе си, отбелязвам три неща, които харесвам в себе си
• Съставям списък на значимите за мен хора
• Каня на гости приятели, каня приятели на гости
• Представям си подробно дома, който искам за себе си
• Всеки ден правя нещо, за да постигна своята цел в професията си
• Набелязвам си цели
• Създавам красота – танцувам, пея, рисувам

Освободете се от старите чувства

Връзките, свързващи ни с другите хора, могат да бъдат здрави или фини. Негативните чувства, като гнева, или тежестта на неизказаните упреци към бившия любим, често се оказват здрави връзки към миналото.

Следващото упражнение ще ви помогне да развържете тези възли, да освободите място за любовта и отново да обърнете внимание на себе си. Когато си върнете вниманието, веднага ще се появят и силите.

Упражнение 14
Позволете на другия човек да си отиде

Това упражнение, което можете да използвате и за да подобрите отношенията си с някой, може да ви отнеме час или седмица. Правете го до пълен успех. Може да ви се прииска да го направите и с няколко различни човека, а може и няколко пъти с един човек. Вашата задача е да създадете символ или образ на човек от вашето минало, от който желаете да се освободите. Ето няколко варианта:

  • Съставете списък с проблемите, които характеризират вашата връзка с този човек, и описание на всичко, което се отнася до него
  • Нарисувайте образа му
  • Намерете негова снимка (без вас)
  • Измислете някакво реално, физическо въплъщение на бившия ви партньор

Да назовем вашето творение „портрет”. Поставете го пред себе си. Обърнете внимание какво е разстоянието между вас и „портрета”. Опитайте се да разберете с какво е запълнено пространството между вас и запишете получената информация в дневника си.

Сега се постарайте да изчистите пространството между вас. Тук ще ви помогне интуицията ви. Обърнете внимание как възприемате свободното пространство.

На какво обърнахте внимание, когато усетихте, че пространството между вас е празно? Запишете всички подробности, за да можете да влезете бързо в нужното състояние, когато имате необходимост да го изчистите.

Поставете портрета на място, на което можете да го виждате постоянно. Всеки път, когато погледът ви падне върху него, почиствайте мислено пространството между вас и портрета. Когато почувствате, че връзката с портрета е изчезнала и пространството е свободно, можете да го приберете в албума си или да го изхвърлите. Внимателно проследявайте промените, които ще настъпят в живота ви и в отношенията ви с този човек.

Да се откажем от себе си

По-трудно от всичко е да се откажем от стереотипа на възприемането на себе си. Дори негативната оценка, като „аз съм глупава”, така е проникнала цялото ни същество, че съзнанието вече я смята за част от нашия Аз. Освен това, всички наши усещания, дори самоограничаващите и негативните, поддържат образа ни.

Например, поради мисълта „аз съм глупава” можем лесно да се откажем от конкуренцията с приятели, което ни дава право да се отнасяме великодушно към себе си. Ако си признаете пред себе си, че не сте по-глупави от другите, ще трябва да промените своето поведение и отношенията си с приятелите.

Настоятелно ви препоръчвам да преразгледате самооценката си и да се отървете от негативните стереотипи.

Понякога дори нямаме представа какво ни спира. Много е сложно да разрешим проблемите, за които дори не подозираме, така както не е възможно да почистим дома си на местата, до които нямаме достъп. В следващите упражнения интуицията ви ще ви помогне да разберем с какво трябва да се разделим.

Упражнение 15
Освобождение

Направете дълбоко, продължително вдишване. Съсредоточете се. Обърнете внимание какво се случва с вас – какви спомени, мисли, картини, звуци и чувства възникват у вас. Записвайте впечатленията си и след всяко впечатление правете дълбоко, продължително вдишване и записвайте новите впечатления, които получавате.

Обърнете внимание на следните части от своето тяло – средата на челото, гърлото, сърцето, корема и краката.
Запишете всичките си интуитивни впечатления. Ще откриете въпроса, на който отговорихте, по-нататък.

123456789101112131415161819202122232425 | 26272829 | 30 | 3132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.