за любовта

41. Практическа интуиция: Предопределен ли е животът ни, щом можем да го предскажем?

0

Обичаен е въпросът, дори сред опитни интуити: „Ако мога да предсказвам събитията, означава ли това, че всичко е предопределено?”

Ако ме убедите, че всички събития и действия се предопределени, никога вече няма да се допитам до интуицията. Просто щях да си живея живота. Над много неща нямаме власт (например времето и мястото на земетресенията), но много неща зависят от нашите възможности и можем да се погрижим за това да не се окажем в епицентъра.

Използването на интуицията разширява областта на нашите възможности, опита и влиянието ни. Ако можете да определите бъдещо събитие или последователността от обстоятелствата, която води до него, вие можете да промените бъдещето (ако това е по вашите сили) или – ако е невъзможно – да реагирате по друг начин. Вие вече направихте това, изпълнявайки упражненията от тази книга.

Да направим предсказание – това означава да изберем неголяма вероятност

Предсказанията имат тенденция да бъдат точни дотолкова, доколкото всяка система (включително човека) се стреми към равновесие.

Често чувам как хората си разказват плашещи предсказания от типа на „Тя ми каза, че през юли ще претърпя автомобилна катастрофа”. Аз бих задала следните въпроси:

• Кога точно през юли?
• Какъв е цветът на автомобила?
• Кой ще бъде зад волана?
• Колко сериозна ще се окаже тази катастрофа?
• Кой ще бъде с мен?
• И навярно няма да забравя най-важния въпрос: Как да избегна това събитие?

Колективното сътворение на действителността

Въображението е пътят към ресурсите на нашия разум и опит. Въображението е способността да творим, а от какво творим, ако не от своята памет, опит и информацията, получена от колективното несъзнавано и от това, което бих нарекла колективно съзнание?

Колективното съзнание се формира от убежденията, че нашите действия – индивидуални и колективни – създават схема и направление, което създава движението от миналото към настоящето.

Представете си топка. Вие я хвърляте и тя следва посоката, в която сте я хвърлили. Ако познавате местността, по която ще премине топката, препятствията, които ще срещне, и началната скорост на движение, вие можете да предскажете точно къде ще спре.

А сега си представете хиляди топки, търкалящи се в различни направления. Ако знаете откъде са тръгнали всички топки, тогава можете да прецените с каква скорост всяка от тях ще достигне и ще се сблъска с вашата топка и как ще измени направлението на нейното движение. Фактически имате възможността да промените направлението на всички топки, с които вашата топка ще встъпи в контакт (директен или индиректен) – променяйки движението само на една топка.

Всичко е взаимно свързано

Ако има нещо, което показва интуицията, то е това, че всичко е взаимно свързано. Ако вярвате в това, което Карл Юнг е написал за синхроничността, то трябва да приемете, че на някакво ниво всичко е свързано. Единственото, което е необходимо – това е правилният въпрос.

Бързото развитие на техниката постепенно се допълва от етически съображения за използването й – така че, нашите невероятно изобретения да не унищожат нас и планетата ни. „Къщата” стана много висока и ние (отчасти без желание) се връщаме към основите й – за да укрепим фундамента. Това поставя въпроси: как искаме да използваме техническите и природните ресурси, как искаме да се развиваме нататък и как да съхраним това, което има най-висока стойност за нас. Трябва да опознаем духа си, за да направим правилен избор в материалния живот. Материалното и духовното търсят хармония помежду си.

Комуникацията, пътуванията и търговията са се развили така, че днес ние сме част от разнородно световно общество. Това ни кара да се питаме кои сме ние и да търсим тази част от себе си, която е над раси, националности, религии, политически системи и идеологии.

Няма две еднакви снежинки, но способността им да се свързват заедно води до снеговалеж. Чрез интуицията ние можем да разберем не само различията, но и сходствата помежду ни. Това търсене на връзка – с нашата планета, с Бог, връзка помежду ни, е моето определение за духовност.

Пространство и време

Ако всичко е взаимно свързано, ние трябва да преразгледаме представите си за пространство и време. Интуицията ни показва, че нещата не са разделени нито в пространството, нито във времето. Няма минало, настояще и бъдеще. Ние правим тези разлики, за да дадем на света някаква структурираност – в противен случай всички ние бихме закъснявали за срещите си!

Днес хората чувстват потребност да възстановят връзката си с това, което не може да бъде измерено – с това, което придава смисъл на живота. Много хора се съмняват в интуицията. Живеем в общество, което цени логиката и интелекта, игнорирайки важна част от самите себе си.

Можете да използвате интуицията, за да опознаете по-добре вътрешния си свят. Както емоционалния обектив, през който възприемаме себе си и околната ни среда, е индивидуален за всеки човек, така и индивидуалното ни възприятие за духовност е уникално за всеки от нас. Дори ако двама човека заявят, че вярват в един и същи Бог, ще се окаже, че разбиранията им за Бог се различават.

123456789101112131415 | 16171819202122232425262728293031323334353637383940 | 41 | 42

Лора Дей, „Практическа интуиция“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.