за любовта

Чуждите езици забавят стареенето на мозъка

0

Използването на два езика поддържа мозъка млад, смятат проф. Елън Бейлисток и колегите й от университета Йорк, Торонто.

Изследователите открили, че хората, израснали говорейки два езика, имат по-бързи мозъчни процеси в сравнение с хората, които говорят само един език.

Това показва, че използването на два езика поддържа мозъка еластичен и може да бъде полезно в профилактиката на забавянето на мозъчната дейност, свързано със стареенето.

Учените са изследвали 104 човека на възраст 30-59 години и 50 човека на възраст 60-88 години, владеещи един или два езика. Използван е тест (тест на Саймън), с който се определя времето за изпълнение на когнитивна задача. И по-младите, и по-възрастните хора, владеещи два езика, имат по-бързи реакции на теста.

„Подбрахме хора, които имат еднакво образование, които показаха еднакви оценки на предварителни когнитивни тестове, тестове за изследване на паметта и тестове по английски език”, казва проф. Бейлисток. Разликата между изследваните лица е, че половината от тях говорят втори език вкъщи, а английски навън. Те говорят на два езика всекидневно, от детството си. В това проучване не са включени хора, които са изучавали втори език в училище, а само хора, които са били принудени да говорят два езика от най-ранна възраст. По-ранно проучване показа, че тези условия в детството променят начина, по който мозъкът обработва информацията.

„В групата на едноезичните хора разликата между по-младите и по-възрастните хора е подобна на тази, установена от по-ранни проучвания. В групата на хората, владеещи два езика, тази разлика е значително по-ниска”, каза проф. Бейлисток.

В това проучване не са изследвани хора, които са научили други езици по-късно през живота си, проф. Бейлисток смята, че изучаването на нови езици може да бъде само от полза за мозъка.

Превод: Мая Живкова
Източник

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.