за любовта

19. Интуицията в любовта: Не очаквайте любовта да удовлетвори всичките ви потребности

0

Не бъркайте потребността си от любов с други потребности

Необходимостта от любов е заложена във всеки човек по рождение. Любовта способства процеса на възпроизводство, което е нашето биологично предназначение. Всички ние имаме 4 основни потребности – от контакт, защита, свързаност и сетивна стимулация (сексът, разбира се, е най-силната комбинация от всичките четири). За съжаление, понякога объркваме някоя от тези потребности с романтичната любов.

Потребността от контакт с друг човек не е лукс, а биологична необходимост. Тази потребност е толкова силна, колкото и другите физични потребности, като необходимостта от храна и покрив над главата. Учените са установили, че колкото по-често майката докосва новороденото, толкова по-бързо то наддава на тегло – може да се каже, че човешкото докосване има хранителна стойност.

Човешкият контакт, без съмнение, е най-благотворната форма на контакт, но ние можем да го изпитаме и по други начини с помощта на сетивата си. Например можете да почувствате контакта с мека тъкан или свежия лосион върху кожата си, да чуете звука на любимата си мелодия, да усетите любим аромат, който извиква приятен спомен, да се насладите на приятен вкус или на цветовете около вас.

Имаме нужда да се чувстваме и защитени, а в категорията „защитеност” на първо място стоят комфорта и храната. След тях следват парите, социалното положение, властта и възможността за контрол над ситуацията. Жената може да каже: „Дълго време смятах, че семейството ми наистина ме обича. Струваше ми се, че съм защитена” или „Моето семейство всъщност не ме цени, за тях аз не съм на първо място”. А мъжете често казват: „Винаги попадам на жени, които се нуждаят от защита. Но когато престанат да имат нужда от защита, те започват да се оплакват, че ги потискам, и ме изоставят. Аз съм давал много и вече е мой ред да получа нещо. Вярвам само в парите и положението, но не и в любовта, затова и не я намерих”.

В момента, в който разберете какви романтични отношения желаете в действителност, а благодарение на интуицията си ще разберете, ще разберете от какъв партньор имате нужда. Най-краткото разстояние между две точки е правата. Изяснявайки своите потребности, вие ще определите най-краткия път към бъдещия си любим.

Не чакайте любовта да удовлетвори всичките ви потребности

Най-честата причина за разочарование в отношенията е убеждението, че любовта ще удовлетвори всичките ни потребности. Това е фантазия и никога не трябва да забравяме, че отношенията ни с любимия ни човек са само част от нашия живот, макар и според много хора най-важната част. Хората често забравят този факт.

Всичко, което очаквате от любовния си живот, ще влияе върху това, за което мечтаете и в другите области на живота си, например професията ви, приятелските ви отношения, включително на потребностите ви като индивидуална личност – и всичко това на свой ред ще оказва влияние върху любовния ви живот. С други думи, става въпрос за баланс.

Как отношенията ни влияят на представата ни за самите нас

Когато започнете да мислите за своите изисквания към любимия човек, замислете се за това как виждате себе си до него. Отношенията ви с любимия човек ще ви дадат възможност да усетите себе си по нов начин и да развиете способности, за които до този момент не сте подозирали. Отношенията с партньора ви ще ви позволят да разкриете себе си по нов начин. Художникът не може да бъде щастлив, ако няма възможност да изразява себе си. И вие ще бъдете щастливи само ако отношенията ви с партньора ви удовлетворяват вашата потребност от романтични чувства.

И така, когато казваме, че искаме да се влюбим, това означава, че искаме да станем такива, каквито можем да бъдем само в състояние на влюбеност. Повече от всичко ние искаме да срещнем човека, който да допълни и усили нашите най-добри страни.

Упражнение 8
Какво ми липсва?

Опишете живота си. Представете си се такива, каквито бихте искали да станете. Посочете нещата, които ви липсват в живота. Какви сте сега и какви бихте искали да станете? Съставете списък на способностите си, които не сте успели да реализирате в предишните или сегашните си отношения.

Нарочно задавам общи въпроси, защото искам да се замислите за любовния си живот на фона на целия си досегашен опит.

12345678910111213141516 | 18 | 19 | 202122232425 | 26272829303132333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.