за любовта

9. Силата на приемането: Приемайте всички комплименти

0

Следните стъпки ще ви помогнат да спестите енергия и време и да постигнете по-лесно състояние на възприемчивост. В това състояние ще повишите способността си да приемате, да привличате мечтите и целите към себе си. Следващите три упражнения са ключови стъпки в постигането на възприемчиво състояние. Помнете, те са изключително ефективни при всекидневна практика. Ако ги усъвършенствате, ще можете да получавате почти всичко, което желаете.

Първа стъпка: Приемайте всички комплименти

Бог ни е дал две ръце – с едната да получаваме и с другата да даваме.  –Били Греъм

Не отказвайте това, което животът ви предлага. Съществува силна връзка между това, което желаете да получите, и това, което наистина получавате. Съществува връзка между нежеланието на хората да получават най-простите неща в живота и големите им очаквания. Способността ви да получите нещо толкова просто като комплимент показва ясно, че сте готови да получавате.

Да започнем с няколко прости правила за случаите, в които хората ви правят комплимент или ви предлагат помощ.

Когато хората ви направят комплимент, приемете го благосклонно. Когато някой ви каже: „Харесва ми блузата, която носиш, стои ти много добре”, не казвайте: „А, този стар парцал ли? Купих я на разпродажба за 50 цента”. И в никакъв случай не показвайте петното, което сте оставили върху нея!

Едно от определенията за приемане е „получаване с желание”. Когато отказваме или приемаме без желание, хората забелязват това. Липсата на приемане и признателност изпраща ясно и силно послание, че ние не желаем да ни бъде давано. И светът се съобразява с това желание – спира да ни дава. „Но никой нищо не ми предлага, може да си мислите вие. Как ще накарам светът да ми даде нещо?”

Светът дава непрекъснато, но само хората, които умеят да приемат, го забелязват. Така че в крайна сметка светът дава на тези, които могат да получават.

Приемането изисква практика. Ако започнете с малки неща, скоро те ще започнат да стават все по-големи. Ето няколко предложения за начало:

• Благодарете на продавача, че е поставил храната, която сте купили, в плик.
• Благодарете на човека, който ви казва, че очите ви са красиви.
• Благодарете на пазача в банката, който ви пожелава приятен ден.
• Благодарете на шофьора, който ви дава предимство на пътя.
• Благодарете на келнера, който ви носи кафе.
• Благодарете на цветята си за тяхната красота.

Получавайте удоволствие от живота в свят, в който хората ви правят комплименти, държат се мило и внимателно с вас. Оценявайте искрено тези неща. Вълнувайте се от това, че някой ще направи нещо за вас по някакъв начин. Отпразнувайте го! И колкото повече забелязвате тези неща, толкова повече от тях ще ви дава светът.

Вероятно се питате дали само приемането на комплименти и подаръци ще ви помогне да реализирате целите си. Отговорът е да! Целта ви не може да се свърже с някой, който дори не я забелязва и не знае как да я приеме. Това иска практика. Мислете си, че целта ви ви гледа и се чуди дали вие сте добър избор за нея.

Джил имала усещането, че е винаги на разположение да помогне на колегите си. Та забелязвала, че помощта й не е оценявана, но винаги отдавала на това, че точно хората, с които работела, били особено неблагодарни. По време на курса тя разказа, че един ден неин колега, напълно неочаквано, й донесъл кафе. „Това може да не изглежда кой знае какво, но аз работя от години там и никой никога не е правил нещо подобно за мен, каза Джил. Когато се отърсила от шока, първият й импулс бил да каже „Нямаше нужда”, но веднага си спомнила, че трябва да приема всички комплименти и благодарила искрено на колегата си.

Упражнение

Ето няколко възможности за ежедневна практика:

• Търсете възможности да благодарите на хората.
• Обръщайте внимание на всички неща, които ви спират да приемате, като например „Ох, не трябваше да правя това!”
• Ако се чувствате дискомфортно да приемете комплимент, мили думи или подарък, обърнете внимание на чувството си и го приемете. Но все пак отговорете „Благодаря.”
• Имайте предвид, че колкото повече време ви е необходимо да въведете тази първа стъпка в ежедневния си живот, толкова повече време ще отнеме на целта ви да се свърже с вас.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.