за любовта

11. Психосоматични болести: Как да разрешим всеки проблем

0

Съществува универсално решение на всичките ни проблеми. То не зависи от това как е възникнал проблема, дали с него са свързани други хора или не, от това дали проблемът е материален или духовен – всеки проблем може да бъде разрешен по принципно един и същи начин.

Както и всички големи явления в живота, този път е много прост. Не е ново откритие. Този път е известен от векове и се използва от умните хора. Много стари легенди и приказки съдържат тази идея, но обикновено остават неразбрани. Не защото идеята е сложна или трудно разбираема, а защото хората не са готови да я възприемат.

Към всяка цел има три стъпки. Ако вярваме в това, че всичко случващо се е в полза на развитието ни, и признаем, че, макар и несъзнателно, се стремим към развитие и самореализация, вече имаме основа за разрешение на проблема. Тя се изразява в това да приемем отговорност за собствения си живот.

1. Каква е ситуацията?

При възникване на всеки проблем преди всичко е необходимо да разберем реалното значение на ситуацията. Първата стъпка представлява анализ на ситуацията. Трябва да съберем всички налични факти във вида, в който те съществуват. Към това спада и прегледа на миналото. Трябва да осъзнаем собствените си мисли, убеждения, всичко, свързано със ситуацията, в което вярваме. При това трябва да бъдем максимално честни към себе си, да избягваме отвлечени разсъждения, обвинения и оценки. Трябва да изясним фактите, въпреки че възприятията ни са субективни.

Да вземем за пример криза във връзката. Представете си, че вашият партньор се отчуждава, а вие не сте очаквали това. Изпитвате разочарование, усещайки изстиването на отношенията ви. Чувствате се предадени, не можете да му се доверите вече. Не знаете дали да се разделите с него или да се опитате да преодолеете своето възмущение, страхувате се да направите решителна стъпка.

Да направим анализ на ситуацията. Отговорете на няколко въпроса:

– Какво се случва?
– Как се разви ситуацията?
– Как се чувствам сега?
– Какво ме притеснява сега?
– Какво може да се случи в най-лошия случай?
– Случвало ли ми се е нещо подобно преди?
– Напомня ли тази ситуация на други ситуации?
– Какво щеше да стане, ако не се беше случило това?
– Имат ли влияние други хора върху връзката ми; какви са тези влияния?
– Какво ми пречи в моя партньор?
– Какво харесвам в моя партньор?
– Какво искам да променя?
– Какво не се решавам да кажа или да променя?
– Щастлив/а ли съм в тази връзка?
– Удовлетворявам ли себе си в тази връзка?

Още веднъж трябва да се подчертае, че е важно да избягваме всички тълкувания, оценки и заключения. Изводът трябва да се появи естествено, извън определението за добро или лошо.

– „Krise als Chance. Wie man Krisen loest und zukuenftig vermeidet“, Kurt Tepperwein

Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.