за любовта

16. Силата на приемането: Знаете ли какво искате?

0

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Това е причината те да не получават това, което искат.– Мадона

Когато започнах да водя моя курс бях удивена от брой на хората, които не можеха да произнесат какво искат. Тогава за първи път осъзнах, че да не знаеш какво искаш е симптом това да не знаеш да приемаш. Как идея или желание ще се доближи до вас, ако вратата не се отваря към вас (приемане), а само в обратната посока (отдаване)?

Лесно ли ви е да дефинирате какво искате? Обърквате ли се, когато някой ви попита какво искате? Говорите ли за това с отвлечени понятия?

Ето няколко причини, поради които да не знаете какво искате:

• Решили сте, че нуждите на другите са по-важни от вашите и не обръщате внимание на собствените си желания.
• Вашата енергия е насочена към другите.
• Вие вярвате, че добрите хора мислят повече за другите, отколкото за себе си.
• Вие упражнявате дейностите от списъка на активните състояния и не пребивавате във възприемчиво състояние.
• Чувствате се виновни да поискате нещо.
• Не включвате себе си в света, така че и светът не включва вас.
• Страхувате се да не изглеждате егоистични и алчни.

Да се отворите към желанията си е като да тренирате мускулите си. Това изисква време, внимание и намерение. Въпреки че да искате нещо за себе си е толкова естествено, колкото и да искаме нещо за някой друг, вие можете да се сблъскате с дискомфортни чувства. Можете да се сблъскате с мисли от рода на „Какъв е смисълът? И без това няма да го получа!” Разочарованията са естествени, когато искаме нещо и не го получаваме. Всъщност трябва да развивате способността си да приемате разочарованията.

Искането на каквото и да е носи риск от отхвърляне – което е нормално. Да получаваме всичко, което искаме, не може да бъде наша цел. Няма здравословни отношения, които да се базират на това да получаваме всичко, което искаме. Важно е не само да се чувстваме комфортно, когато изразяваме нуждите си, но и с факта, че имаме нужди.

След като веднъж поискате, бъдете готови да получите отговора по начин, който най-малко очаквате. Ако не поискаме, никога няма да дадем възможност светът да ни отговори по неговия мистериозен, синхроничен и магически начин.

Желанията ни се естествени. Отделете време да разберете какво искате. След като разберете това, вече може да го поискате.

Желанието на Пепеляшка „Искам да отида на бала!”

Чудото на Пепеляшка се състои в това, че тя е захвърлила ролята на жертвата. Тя си пожелала да отиде на бала, тя искала да отиде да танцува, поискала красива рокля. Тя включила себе си в света. Не е позволила нейното желание да е по-маловажно от това на сестрите й.

Това е проблем за много от нас. Ние чувстваме, че не можем да пожелаем нещо за себе си, без да включим в желанието си световния глад или бездомните хора. Това е изкуствено разграничение, които ни отделя от другите. Ако се замислите – можете ли ефективно да се помолите за световен мир, ако не можете да пожелаете нещо за себе си?

Желанието на Пепеляшка да отиде на бала не само променило нейния живот, но и живота на хората около нея – на сестрите и мащехата й, на принца и на цялото кралство.

Упражнение
Намерете тихо място, където да можете да останете сами. Напишете три страници с изречения, започващи с „Аз искам…”. Това не е място да описвате желанията си за световното добруване и мира. Вие вече знаете, че искате тези неща. Това е упражнение по себеопознаване – откриване на това, което искате за себе си. Това е начин да включите себе си в представата си за света. Друга цел на това упражнение е да дадете глас на частите от себе си, на които не позволявате да се изявят – тези, които съществуват във вас и във всяко друго човешко същество – виновни, трудни, особени, странни. Колкото по-алчни са вашите „Аз искам”, толкова по-добре! Случвало ли ви се е някога да искате нещо и да не сте го получили? Започнете с това. Докато пишете този списък вие разчиствате нещата, които пречат на жизнения ви поток. Така че включете всичко!

Когато приключите това упражнение, направете с тези страници каквото решите – ако искате да ги изгорите, направете го. Но по време на упражнението му се отдайте напълно. От другата страна на това упражнение е яснотата.

„The Power of Receiving“, Amanda Owen<
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.