за любовта

Капанът на духовното развитие

1

Много хора пристъпват към техники за развитие на вътрешните сили, за да изпълнят своя мечта, която не успяват да реализират по нормалния начин. Хората вярват, че духовното развитие е лампата на Аладин – едно потъркване и животът им става идеален.

Така ли е наистина?

Днес има много книги и курсове, които предлагат различни методики за развитие на вътрешните сили. Малко от тях обаче предупреждават за проблемите, свързани с тези системи.

Аз лично се сблъсках с два много сериозни проблема, решаването на които ми отне години.

 

ПРОМЯНА НА РЕАЛНОСТТА

Всяка система за развитие на вътрешните сили води до промяна на вътрешното състояние на организма – и до възприятието на света. Повишава се сетивността – можете да започнете да чувствате по-силно, да виждате по-добре, да чувате по-добре… дори неща, които другите хора не чувстват, не виждат и не чуват. Това е ново, непознато и страшно усещане, особено ако настъпи силно и внезапно. За мен бе едно от най-неприятните неща, които са ми се случвали през живота ми.

Подсъзнанието ни възприема огромно количество информация, за да се грижи за живота и сигурността ни. Много малка част от тази информация достига до нашето съзнание – и това ни позволява да живеем нормално. Когато разширите връзката си с подсъзнанието си, по-голямо количество информация ще достига до съзнанието ви – и вие ще трябва да се справяте с нея. Част от тази информация ще бъде неприятна, малка част от нея – твърде неприятна. Това е огромно натоварване за психиката. Ако искате да разкривате вътрешните си сили, трябва да бъдете готови за това.

 

СРЕЩА С ОГРАНИЧЕНИЯТА

В живота си получаваме толкова, колкото си позволим да поискаме. Лесно е, когато просто искаме и се молим на Бог за това и онова – с молитвата си ние прехвърляме отговорността на него. Ако стане – така е пожелал, ако не стане – така било писано.

Когато започнем да разкриваме вътрешните си сили и постигнем първите успехи с постигане на свои желания, разбираме, че много неща зависят от нас. Започваме да искаме това и онова, започваме да получаваме поисканото и усещането за контрол е прекрасно.

Получаваме всичко, само не и онова, което най-много искаме – то, странно защо, все не става и не става.

Така се изправяме пред собственото си ограничение – има нещо в нас, което не ни позволява да поискаме, да си позволим, да приемем това, което най-много желаем. Причините могат да бъдат различни и да имат различни корени. Но истината е, че ако не получаваме нещо, има пречка в самите нас – и ако разкрием вътрешните си сили, с този си начин на мислене само ще направим пречката още по-голяма. Най-големите ни мечти ще си останат толкова далечни, колкото и преди това – или ще се отдалечат още повече.

За да получим нещо, ние трябва да го поискаме и да си позволим да го получим. Ако не можете да си поискате парите, които някой ви дължи, ако не можете да поискате среща с човек, който харесвате, защото не сте сигурни как той ще реагира, ако не можете да поискате помощ, когато се нуждаете – вие няма да можете да поискате и от подсъзнанието си да изпълни голямата ви мечта. И с разкриването на вътрешните си сили от малките бариери ще изградите бетонни стенни.

И тук ще трябва да се изправите пред истинския си проблем и да го решите. Ще трябва да се научите да се обичате, да се грижите за себе си, да искате за себе си, да пренебрегвате дори другите хора, за да постигате своите мечти, да се борите за собствените си интереси. Защото ако не се научите, няма да получите нищо. Няма да можете да се помолите и да забравите, защото вече ще усещате чувствата си, ще усещате пречките си, ще знаете, че вашето вътрешно състояние не позволява на мечтата ви да стигне до вас. Несъзнателните ви процеси, които са сбъдвали мечтите ви досега, вече са съзнателни. И ако вие с вашите страхове и вътрешни ограничения не им позволявате да реализират мечтата ви, няма сила на този свят, която да ви помогне.

А ако можехте да си позволявате, нямаше да се налага да мислите как да постигате мечтите си – щом те не се сбъдват, значи вие ни си позволявате. Това значи, че ви чакат проблеми.

А ако се научите да искате и да приемате, нямате нужда да разкривате вътрешните си сили – желанията ви ще се сбъдват от само себе си, когато не поставяте пречки пред тях.

С разкриването на вътрешните ви сили, отговорността за живота ви пада изцяло върху вас. Помислете си добре дали имате силите да се справите с това, защото връщане назад няма.

На един от оздравителните курсове Вадим Шишкин каза нещо, което ме накара дълбоко да се замисля: „Щом имате духовна сила да създадете болест, имате и духовна сила да излекувате болестта”. Това означава, че във всеки момент разполагаме с толкова сила, с колкото можем да се справим.

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Петър Иванов

    Честно да си призная, научих че човек е нужно да се осланя на собствените си силни и слаби страни. Върху тях трябва да работи, ако иска да прогресира духовно. Най-често, човек който е с ниска осъзнатост или известни проблеми или така наречените каши създадени в душата го карат да търси духовно пробуждане и оправяне на ситуацията.

    И тогава започва да хваща книга подир книга и макар да намира по някое жълъдче сред тях, повечето се оказват кухи орехи, които хем че му носят нищо, понякога го объркват още повече и може да кривне по-лошо.

    Затова е нужно да вярваме на себе си за това, кое е най-доброто за нас.

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.