за любовта

Проф. Чирков за връзката между добротата и здравето

1

Независимо каква позиция заемаш, колко отговорност поемаш, важно е как реагираш. Завистта води до омраза, тя води до отмъщение. Хората, които в еволюцията не са отработили тези качества, умират рано от сърдечно-съдови заболявания и от рак. И после се чудим защо толкова млади хора умират от рак.

Мозъкът ни така е устроен, че той е благодарен за всяка радост, която създаваме на тялото си. Той отделя специални хормони, които стигат до отдел на мозъка, наречен амигдала, която изпраща сигнали до фронталните дялове на мозъка. В резултат на това се активират гени, които кодират ензими, отговорни за поддържането на здравето и поддържането на имунната система, което означава, че човек по всяко време може да преодолее каквото и да е заболяване.

Чърчил например е пушил, пиел уиски и го попитали как доживял до 96 години; той отговорил: „От уиски и от цигари”. Вярно е, че цигарите и алкохолът има доказани вредни ефекти, но това са допълнителни фактори.

Хората, които изпитват завист, омраза, желание за отмъщение, непрекъснато дразнят мозъка си, хипокампуса, което води до отделяне на вредни молекули, които стимулират развитието на раковите клетки. И сега в института в Хайделберг търсят молекула, която да потисне молекулата, която дава енергия на карциномните клетки.

Което значи, че ние можем сами, чрез доброта и чрез радост, да имаме здраве и радост. Тези качества правят човек по-добър и много по-силен.

Можете да харесате още
1 коментар
  1. Величка Иванова

    За съжаление човек се разболява не само от злоба и завист, а и от несправедливостите в живота и обществото ни, които са в изобилие в нашата мила Родина! Много е трудно за един честен човек да преглътне всичко, което се случва в страната ни и да се примири, пък камо ли да бъде радостен и щастлив. Затова много млади хора емигрираха и страната ни губи най-достойните си чеда!

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.