за любовта

Обичате или искате?

0

Никога не съм заблуждавала хората. Оставям ги на собствените им заблуди. Те не си правят труда да открият коя съм, а вместо това измислят свой образ за мен. Не ги опровергавам. Те очевидно обичат някой друг, а не мен.
– Мерилин Монро

В момента ме ухажва един мъж, който познавам отскоро. Ухажване е силна дума, защото цялата ни комуникация преминава като монолог от изисквания и претенции: „От теб искам да се грижиш за мен и никога да не ми отказваш секс. Искам да бъдеш такава, искам да бъдеш онакава… искам това, искам онова…” Изискванията и претенциите обаче не ме настройват на любовна вълна, а ме дразнят. И не смятам да създавам връзка с човек, с който не мога да общувам, който не се интересува от това коя съм аз и какви са моите нужди.

Общувам с много хора по повод на връзките им. И най-често чувам думите „Много си го/я искам!”

Понякога, рядко, се случва да чуя и думите: „Толкова много го/я обичам!”

Да обичаш човек означава да го виждаш и да го харесваш такъв, какъвто е, да познаваш отрицателните му черти и да ги приемаш, да реагираш адекватно спрямо тях. Никой човек не може да устои на усещането да бъде обичан заради това, което е.

Да искаш нещо от човек означава нежелание да го приемеш какъвто е и желание да го промениш, да го накараш да направи нещо, коего не желае – искаш нещо друго. Неприемането винаги е свързано с негативна реакция от страна на другия човек.

А разликата между „Много те обичам” и „Много те искам” е разликата между добрата и лошата връзка.

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.