за любовта

31. Интуицията в любовта: Дайте си времето, от което се нуждаете

0

Тъгата като противоположност на любовта

Тъгата може да изглежда не на място в нашето пътешествие към любовта, но огорчението е важен компонент в нашия живот. Тук трябва да отбележим, че противоположното на любовта емоционално състояние е не ненавистта, а тъгата. Може би звучи странно, но ние не можем да се отдадем напълно на любовта, докато не се научим да тъгуваме. Любовта винаги се съпътства от риск от загуба. Нашият партньор може да ни изостави заради друг човек – ние рискуваме да го загубим. Канейки някой на среща, ние рискуваме да получим отказ.

Ако не се научим да приемаме тъгата, не можем да си позволим и да рискуваме, за да пристъпим към любовта. Способността ни да обичаме е правопропорционална на способността ни да тъгуваме. Ако не можете да понесете загубата, то, мислейки за бъдещето, винаги ще оставате с един крак в миналото. Когато пренасяме миналото си в бъдещето, то за нас трябва да бъде източник на сила.

Всички промени са свързани с придобивки и загуби

Периодите на тъга много често са периоди на ново начало и надежда в бъдещето. Разбира се, никой не се замисля за това, но във всеки преломен момент от живота си ние нещо губим и нещо придобиваме. Ние израстваме, променяме се и загубите са необходими моменти в цикъла на живота ни.

Отбелязвайте промените с формални ритуали

Ние трябва да осъзнаваме напълно загубите, които преживяваме при промените в живота ни. Ритуалите ни помагат да преживеем събитията с всяка клетка на тялото си.

Всеки човек преживява трудните моменти по свой начин, но ритуалите включват общи признаци на скръбта – публично съобщение за промяната, общоприета продължителност на периода на скръб. Тук става въпрос за всички промени, настъпващи в живота ви, а не само за любовния ви живот.

Ритуалите, свързани с промени, трябва да включват публично съобщение

Най-важните промени в живота ни винаги се отбелязват с публични изяви – пълнолетие, завършване на училище, сватба, раждане на дете, погребение. Но през живота си преживяваме и много промени, които не се съпровождат с определен ритуал, а ни оказват също толкова силно влияние.

Публична изява създава безопасно пространство, в което има възможност за подкрепа от страна на близки хора. Без такава подкрепа и най-силните сред нас не винаги биха могли да се справят с емоциите, съпровождащи загубите.

Публична изява не означава да обясним чувствата си на целия свят. Достатъчно е да споделим с няколко близки приятели. Много е важно да споделяме с близките си хора най-значимите промени, настъпващи в живота ни. Благодарение на това събитията придобиват реалистичност и преминават в ежедневието ни.

Промените трябва да включват завършващи диалози

„Всичко е свършено, започвам отначало”. Преживявайки промените, ние често не успяваме да направим конкретни изводи. Изучаването на собствените чувства е много важно, но ако не ги поставим в някакви рамки, те могат да ни погълнат.

Завършващите диалози включват излагане на факти, ориентирани към бъдещето. Структурата на завършващите диалози ни изпълва с увереност в постижимостта на целта.

Всеки преломен момент в живота трябва да продължи точно определено време

Това не значи, че вие за миг ще спрете да страдате за загубата си или че вашата тъга няма да продължи по-дълго от периода, който сами сте си дали. Но вие трябва да определите период, в който да позволите на интуицията си, чувствата си, интелекта си и подсъзнанието си да се концентрират върху преживяването. Също така трябва да си дадете ясни инструкции за промяна на фокуса на вниманието, когато установеният период приключи. Ако си дадете период от време, това ще помогне на вашето подсъзнание да премине пълния цикъл.

Дайте си време

Краят на периода, който сте си дали, не означава, че ще се избавите от чувствата, свързани със загубата. Преживяването на тези чувства не става в ограничен период от време, за него може да е необходим известен период от живота. Когато си позволявате да преживявате чувствата си, а не бягате от тях, освобождавате място за любовта. Преживяването ви дава възможност да осъзнаете тъгата си и да се съсредоточите върху това, което сте обичали и загубили.

Така протича процесът на зарастване на раната. Под ужасните белези се появява нова, нежна кожа. Заздравяването на емоционалните рани продължава по-дълго от заздравяването на физическите рани. За появата на нова кожа е необходимо време. Ако не форсирате процеса на заздравяване, вашите душевни сили ще нарастват и укрепват.

12345678910111213141516 | 18192021222324 25 | 2627282930 | 31 | 32333435363738394041424344 | 45 | 46 | 474849505152535455565758

Лора Дей, „Практическа интуиция в любовта“
Превод: Мая Живкова

Можете да харесате още

Оставете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.